måndag 11 juli 2011

Rädda Felix – Att skapa ett barn för att rädda livet på ett syskon

Författare: Helena Richardsson
Förlag: Månpocket
Utgiven: 2009
Bild från Bokus

Helena och Fredrik Richardsson har två barn, Felix och Mathias. Båda har en skada på x-kromosomen vilket gör att kroppen inte kan bryta ner fett, något som i sin tur leder till att nervsystemet förstörs. På den äldre sonen, Mathias har sjukdomen redan brutit ut och hans liv går inte att rädda. Hos Felix ligger den fortfarande och lurar. Hans liv går att rädda men då måste man transplantera blodstamceller från ett friskt syskon, innan symptomen kommer. Där börjar kampen för Felix liv. Det blir en kamp bland annat mot läkare som ser stamcellsforskning som oetiskt, mot den egna kroppen för att producera livsdugliga och friska ägg samt en kamp mot klockan för att hinna föda fram ett friskt barn innan Felix blir sjuk.

Läsningen av den här boken gick väldigt mycket upp och ner. Ibland satt jag med tårar i ögonen och kunde känna Helenas frustration över att inte kunna hjälpa sina barn. Lika ofta funderade jag på att lägga bort boken, det var så mycket termer hit och dit.

Det bestående intrycket är att boken är att den är jobbig att läsa., inte på grund av ämnet utan jobbig för att boken är så rörig.

Om man vill läsa en bok om det här med att skapa ett barn för att rädda ett som redan finns har jag förstått att Allt för min syster är betydligt bättre.

Andra recensioner
Bokhora PocketBlogg Theresans *Malin* Sida efter sida Jennies boklista Bokhunger

Köpa boken
Adlibris Bokus CDON.com

Läs mer
DN DN TV4 Expressen Expressen Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Aftonbladet Metro

Inga kommentarer: